RSS
 

Archive for decembrie, 2008

An Nou luminos si fericit !

31 Dec

Fie ca anul 2009 sa va aduca succese pe toate planurile, putere de munca si sa vi se implineasca toate aspiratiile.

Sa va dea Domnul cati ani doriti – dar toti cu sanatate, cu liniste si pace sufleteasca , cu bucurii si impiniri profesionale .

Dumnezeu sa va ocroteasca pe Dumneavoastra si pe toti cei dragi!

La multi ani !

 

Iubitori de smerenie

30 Dec

Jertfa cea de-a pururi care ne-a fost transmisa este cea care mai tine lumea in indreptarele ei si sufletele noastre spre mantuire!

Intunecarea mintii si uraciunea pustiiri sufletului sunt astazi tovarasii nostri de drum.

Nu avem in jur modele , oamenii credintei nu sunt in poruncile LUI, noi, cei cu nevoile zilnice pentru trup am saracit profund, modele sunt, dar sunt greu de gasit si greu de urmat, unitatea tuturor OAMENILOR este o utopie cand nu este cu putinta unitatea lumii crestine , care are astazi cel putin 500 de denominatiuni , de diferite coloraturi si de diferile intelegeri ale CUVANTULUI.

Criza care se striga in tot locul nu-i in afara de noi, este in noi , in dorinta nemasurata de a fi supusi banului, de a ne lua ca stapan dolarul, euro etc. , si de a fi bucurosi daca il avem pe el in cantitate cat mai mare si nu solidaritatea intre oameni, smerenia in trai si in chip, in fapta si in duh, in vorbe si in cuget, in tot ceea ce facem si in tot ceea ce graim, in traiul zilnic si in clipele de mare bucurie, in ospat si in inchinare, in truda si in odihna, in clipa zilei si in veac, in soptirea cuvantului si in gandirea lui etc.

La plinirea vremii, si toti suntem trecatori , ar trebui ca smerenia sa fie caracteristica vietii noastre !

Luminata de slava CELUI PREA INALT, ea va fi cea care ne va da semnul nostru de biruinta asupra raului, asupra trupului, asupra intunecatei treceri.
Atunci vom ferici clipele cand am venit pe lume, atunci vom mari BINELE asupra neamurilor, atunci cerul se va deschide si va primi cu drag ceea ce ne-a dat cu plin.

P.S.

Astazi am postat al 12 -lea text pe acest an.

Cifra 12 - este deosebita, unii ii spun magica,avand influenta asupra oamenilor de mii de ani.Ea este un simbol al ordinii in universul infinit in spatiu si timp.De tinut minte:viata are la baza CARBONUL (este elementul chimic cu numarul 12)cu lanturile sale moleculare specifice .Mesopotamienii au creat acest sistem avand in centru sau cifra 12: 12 zodii(privesc caracterul omului si hotarasc in astrologie trecutul , prezentul si viitorul omului,comunitatilor si societatilor), 12 luni in an(luna strabate de 12 ori cerul intrun an); ziua are de doua ori 12 , pentru zi 12 ore , pentru noapte 12 ore; 12 semintii au in Vechiul Testament evreii; 12 apostoli a avut Hristos; 12 porti are Ierulalimul ceresc; tot el, este imbracat in 12 feluri de pietre pretioase, este construit pe 12 pietre de temelie, pe care sunt inscrise numele a 12 apostoli; din neamul lor vor fi alesi de 12 ori 12; pe 12 table erau inscrise elementele dreptului roman; la Roma, institutia juratilor avea 12 membri;astazi ,in SUA, juratii sunt 12, de 4 ori cifra trei(perfectiunea) este 12 etc.

Cifra XII - provine din V+V+I+I, adica primul V este semnul mainii drepte(salutul legionarului roman), deschizand cele cinci degete si unind cu o linie imaginara degetul mare cu cel mic; cel de-al doilea V este pentru mana stanga; din unirea lor descoperim semnul “X ” care este de doua ori cinci, adica zece, adica ambele degete de la maini; cifrele de I sunt pentru persoana , atat de genul feminin , cat si de cel masculin.

 

Un lux al devenirii

29 Dec

A trai in aceste vremuri este o mica echilibristica intre a fi cu lumea, a fi cu semenii cei apropiati, a fi cu familia, a fi cu tine insuti, a fi dincolo de ceea ce se vede etc.

A avea un scop, a gandi dincolo de materialitatea si grozaviile acestei lumi derizorii ajunge a fi un lux al devenirii, un desfrau al imaginatiei, un mod deviant al vietuirii in absurd.

Ce frumoasa este viata cand totul se reduce la trairea asemenea animalului: un adapost, ceva de-ale hranei, o minima imbracaminte , ceva nevoi acoperite si multa atingere a capriciilor vremii in viata de zi cu zi.Simplu si fara dureri de cap.Dar…

Omul spiritual nu-i ca pomul! Are cu el insusi o continua comunicare , are in sinea lui un alter-ego, are desavarsitul liber arbitru . are judecata si mai are o MEMORIE individuala si colectiva active.El scimba raporturile existente, este mereu nascocitor de bunuri, doreste schimbarea permanenta in jurul sau si in sine, este nelinistit la problemele timpului sau si vrea sa cugete !! Exact : sa cugete !

Unii pot intreba cu ce folos ? Altii n-au nicio intrebare ! Iar altii pot intra in dialog cu el. Aici ar fi rostul deschiderii societatii libere spre om, pentru a-i conferi acele parghii si canale prin care el poata sa schimbe ideile sale cu ceilalti si laolalta sa incerce sa indrepte lucrurile.

E cineva interesat de asa ceva la nivelul institutiilor statului ?Avem noi organizatii neguvernamentale care sa promoveze drepturile si libertatile omului ?

Ar fi o cale de a ne putea schimba si a fi contemporani cu secolul in care traim ?

 

Ce vremuri traim?

28 Dec

Ce vremuri traim? Stiam ca totul este in schimbare , acceptam rationamentul, il intelegeam dar…consideram ca teoria economică modernă se ocupă de alocarea resurselor din perspectiva inter-generaţională (pentru resursele epuizabile), de forţele motrice ale progresului tehnologic („endogenitatea“ creşterii economice), de „eşecuri de coordonare“ pe pieţe ( ce se întîmplă pe pieţele financiare – nevoia de sisteme prudenţiale), de aglomerarea de factori de producţie, de randamente crescătoare, de expectaţii şi rolul lor, de insemnatatea bunurilor publice, de sisteme de asistenţă socială care să garanteze funcţionarea contractului social etc. si nu de mecanisme care sa perpetueze subdezvoltarea, inegalitatea abisală de venituri, o societate de statu quo, imobilă,cu interese care numai BINELE COMUN nu intruchipeaza.

Epoca moderna ne-a oferit PROSPERITATEA SI AUTONOMIA INDIVIDULUI , a admis pluralismul intelectual la nivelul indivizilor si al comunitatilor, ne-a creat mecanisme dedicate promovării unui ideal al autonomiei individuale.

Acum suntem in faza in care anchilozarea instituţionala şi declinul de performanţă ne indreapta spre resurecţia protecţionismului pe plan mondial.

Lăcomia fără margini, lipsa de onestitate, cinismul, egoismul etc. sunt elemente cheie ale unui sistem de valori care capata importanta astazi cand lumea este in criza in dauna celor acceptate inca din Declaratia drepturilor omului si ale cetateanului , adica se dechide calea spre absenţa cetăţeniei, în sensul ei ultim,care îşi avea rădăcinile în descurajarea liberului arbitru si in deconstructia comunitatilor umane,indiferent de religie, etnie etc.

Cu totii suntem de acord ca fără eficienţă nu se poate progresa, ca sistemul capitalist trebuie sa existe pentru a se dezvolta liber individul, dar avem nevoie si de masuri pentru a preveni abuzul de poziţie dominantă pe care numai un stat democratic le poate lua.

De aceea,rolul cetatenilor acum este mai mult dacat important, societatea civila ar trebui sa se dezvolte si sa propuna institutiilor statului seturi de masuri pentru sectoarele cheie ale redescoperii succesului economic in afaceri.

Numai asa individului nu-i va fi teama ca libertatea sa este pusa in pericol, numai asa acei indivizi care ar dori masuri autoritare ar putea fi descurajati, numai asa aspectele prosperitatii si autonomiei omului ar fi aparate.

Este o vreme a cumpanirii intre ceea ce duce la dezvoltarea libera a individului si solutiile de amestec in viata sa privata .

Nevoia de bunuri publice (avem nevoie de un sector public), nevoia de a reglementa pieţele (nu numai cele financiare), nevoia de bunastare a fiecarui om etc. trebuie sa ne fereasca de intarirea unor sisteme de asistenţă socială puternice in dauna incurajarii liberei initiative sau in frica de intarire a bogatiei celor ce creeaza valoare adaugata in societate.

Orice lucru prost cumpanit, orice masura pripita si negandita in toate consecintele sale pot duce la intarirea elementelor de extrema, la slabirea democratiei liberale, la mizerie umana si sociala etc.

Suntem oare capabili sa intelegem vremea cea noua a reconstructiei mondiale ?

 

"Daca nu pleaca din inima, nu intra in suflet nici un cuvant"

27 Dec

Am cautat astazi apropiere de cel mai drag familliei mele si am gasit insutit.

Mi-a fost dat sa vad ca dincolo de noi este o forta care ne vegheaza, care ne conduce si, poate , ne da taria de a fi.
Multe sunt aranjate dincolo de noi si cateodata fara sa ne dam seama ne chiar privesc pe noi !

Un mare duhovnic al neamului nostru spunea “Daca nu pleaca din inima, nu intra in suflet nici un cuvant”, de fapt nicio litera, niciun sens, nicio semnificatie a sa .

Din inima vine vremea sa cauti, din inima vine timpul sa speri, din inima vine rostuirea vietii; in suflet nu intra decat daca la inima il ai.

Cat mister si vreme de cugetare este intro viata de OM ?

 

casa painii

26 Dec

Casa painii este casa a miliarde de oameni.

Cand nu mai era speranta si totul parea naruit, cand oamenii credeau ca o alta cale nu se mai gaseste spre a redestepta spiritul OMULUI apare OMUL NASCUT in localitatea numita in veac si in veacul vecilor CASA PAINII=BETHLEEM/Viflaimul nostru !

E o casa a sperantei , a increderii in semeni, a dorintei de a te apropia de CEL CE ESTE, a sudarii partii de intreg , a iubirii, a smereniei, a lucrurilor care au sens, a descoperirii spiritului increderii in fortele proprii, a ideii ca adevarul, calea si viata supuse trecerii sunt intrun loc al sperantei.

De ce ea ne-a schimbat,de ce ea ne-a adus pocainta, mila , speranta, dragostea, de ce ea ne mentine prizonierii ei de mii de ani ?

Poate ca ne ofera o liniste interna nesperata pana atunci, poate ca rezolva trairile tuturor intro grila de valori venita din interiorul omului, poate este un drog de multi vazut ca necesar pentru a exista fara convulsii interne umane, sociale etc. o comunitate, poate , in vreme de criza, este cea mai buna cale, poate – nesperat de mult – rezolva problema comunicarii cu semenii si cu CEL DE SUS !!

Intrun loc unde nu putea fi mai umil, mai fara de crez, mai fara de onoare, mai fara de minime conditii de a naste , unde staulul si animalele ii sunt alaturi se nastea cel ce va schimba tot ceea ce a fost pe lume pana in aceea clipa, cel ce a vazut altfel drumul omului in trecerea sa prin cele pamantesti, cel ce a cutezat a spune ca A BIRUIT LUMEA, cel ce a adus speranta in mintile a milioane de oameni, cel ce a descoperit in omul trecator nemurirea sa, cel ce l-a invrednicit pe cel supus putrezirii la eternitate prin credinta.

EL nascut in CASA PAINII ne-a oferit o CASA , un adapost si un loc al nostru de credinta si de apropiere de semeni, el nescriitorul cuvintelor mari ne-a dat DRUMUL devenirii noastre, ne-a dat calea spre a fi OAMENI , fapturi egale cu TATAL, ne-a indreptat spre ceea ce-i cel mai greu -spre noi insine !!

PAINEA casei ,apare si in rugaciune imparateasca si cred ca se refera la TOT CEEA CE ESTE O MARE NEVOIE UMANA , la tot ce avem trebuinta in trup si in suflet pentru a ne intari, pentru a exista intransul, pentru a descoperi FIINTA din noi, pentru a ne indrepta spre scopul pentru care am fost creati/zamisliti.

A apara Casa Painii este tot una cu a ne apara pe noi ca parte si ca intreg, a privi spre ceea ce nu se vede dar exista, a cladi pe stanca ceea ce am gandit si am intemeiat in fiecare clipa.

AVEM ASTAZI TARIA DE A PROPUNE O ALTA VIZIUNE ASUPRA casei painii ?!?!!

 

craciunul

25 Dec

Sfintele Sărbători de iarnă – ziua Naşterii Domnului şi Anul Nou – să vă aducă linişte, dragoste şi bunăstare alături de cei dragi !

Să vă dea Dumnezeu sănătate, sănătate, sănătate! Putere de muncă, timp pentru suflet, inima deschisă pentru durerea şi suferinţa celorlalţi, poftă de viaţă, puterea de a vă bucura alături de cei dragi Dumneavoastră şi de prieteni.

Ajutor în a vă realiza proiectele ambiţioase. Răgaz pentru a vă ocupa de ceea ce-i lumina în duhul nostru cel lăuntric.

Anul ce vine să vă călăuzească paşii pe un drum plin de împliniri, succese şi mulţumire sufletească!

CRACIUN LUMINOS !

An Nou Fericit !

LA MULŢI ANI 2009 !

 

vreme de CRACIUN !

24 Dec

Sfintele Sărbători de iarnă – ziua Naşterii Domnului şi Anul Nou – să vă aducă linişte, dragoste şi bunăstare alături de cei dragi !

Să vă dea Dumnezeu sănătate, sănătate, sănătate! Putere de muncă, timp pentru suflet, inima deschisă pentru durerea şi suferinţa celorlalţi, poftă de viaţă, puterea de a vă bucura alături de cei dragi Dumneavoastră şi de prieteni.

Ajutor în a vă realiza proiectele ambiţioase. Răgaz pentru a vă ocupa de ceea ce-i lumina în duhul nostru cel lăuntric.

Anul ce vine să vă călăuzească paşii pe un drum plin de împliniri, succese şi mulţumire sufletească!

Crăciun Luminat !

An Nou Fericit!

LA MULŢI ANI 2009 !

 

risipitorul !

24 Dec

M-am intrebat deseori de ce Biserica lauda pe copilul care a risipit tot si apoi s-a intors la Tatal.El a luat tot ceea ce i se cuvenea ,a lasat pe cei dragi si nu i-a pasat de nimeni si de nimic, s-a distrat, a cheltuit toata avere sa, a trait in desfrau , huzur si apoi s-a intors acasa etc.

SI NOI IL LAUDAM !.
De ce ?
Cum e cu putinta ?

Aici intervin-manipulare- grija si dragostea parinteasca, iertarea etc.

Si noi credem ca este un exemplu.Voi ce parere aveti, este bine asa ?

 

dresarea

24 Dec

Facem ceea ce facem pentru ca asa am fost dresati de cei apropiati noua si de cei din comunitatea noastra.

Din copilarie, prin mimetism,suntem dresati si indreptati spre ceea ce altii doresc.

Nu avem o dorinta de a cauta la cei din jurul nostru acele elemente care sa ne individualizeze ca o unica creatie a naturii.

De ce ?

Poate e cel mai usor sa fie lucrurile randuite asa ! Poate nu ne propunem sa vedem ceea ce are , prin creatie , cel nou venit pe lume ! Poate nici nu credem ca ar fi rentabila cresterea unui asemenea exemplar al propriei creatii! Poate nici resursele materiale ale familiei sau ale comunitatii nu sunt suficiente pentru un asemenea demers !

Si atunci…cel mai usor si economicos lucru e sa mergi pe calea batatorita a celorlalti, care stiu ei ce fac ?!!! oare !

O investitie in OM ar trebui pregatita de comunitate,ar trebui invatata in institutii de educatie, ar trebui constientizata ca o mare responsabilitate intro societate care se doreste a fi in secolul XXI.Nu poti lasa acest proces la voia intamplarii, nu poti crea “rebuturi” de dragul neimplicarii…Nu cred ca suntem pregatiti sa avem posibilitatea de a ne educa asupra raspunderii de a procrea !

Este simplu ca fiecare sa-si aleaga clipa de a fi parinte, dar cu ce costuri /daca am fi constienti ca un copil este un nou univers care poate salva o comunitate, umanitatea- atunci INVESTITIA in OM ar fi altfel privita.Este un mod de a vedea acest lucru la nivel tribal. Totul nu se reduce decat la traditie, la modul de perceptie al unei colectivitati asupra acestui proces.Cand altfel au stat lucrurile ?

Adica ? Modul de crestere al fetei , gradul ei de sanatate spirituala si trupeasca sunt primele elemente de luat in seama .Ele sunt plapuma pentru viitoarea nastere.Baiatul, la fel, are nevoie de vigoare si curatenie la trup.Poate nu intamplator popoarele au luat masuri ca fata sa fie neatinsa inainte de casatorie -vezi si la tiganiii de astazi, la unele comunitati mai traditionaliste, la altii…cel mai sigur mod de a avea o comunitate mai viguroasa.

Trebuie sa ne schimbam perceptia asupra aparitiei unei noi vieti ! Degeaba dupa noua luni facem un efort urias de crestere, daca samanta este gresit croita si neocrotita. Degeaba efort, daca mama a dus in timpul graviditatii o viata dezordonata, cu mult stres, fara o caldura a familiei etc.

Educatia se face cu usurinta in conditii de NORMALITATE a intregii perioade in timpul celor noua luni. Nu am citit studii in acest sens, dar sunt convins ca un esantion de copii nascuti in conditiile precizate este de o valoare net superioara unui esantion de copii de astazi.

A educa un lastar croit viguros la creier si la trup , cu grija ,este menirea scolii.Aceasta institutie ar trebui schimbata din temelii, pe noi principii, in care personalitatea fiecarui copil sa fie descoperita si nu ca acum in care masa de copii este inglobata in sarcini comune, cu un curriculum care nu tine seama de ruta proprie de formare a copilului.

Societatea pierde enorm ca face o investitie ineficienta in resursa umana.Ea ar castiga daca s-ar apleca la rosturile scolii in secolul al XXI-lea : a descoperi aptitudinile si frumosul vietii in fiecare individ, in fiecare creatie umana din univers.E greu pentru cei care sunt croiti in vechi paradigme, dar este necesara schimbarea daca dorim a ne mai pastra identitatea si aspectul uman din fiinta cuvantatoare.

Trist este ca avem acum un proces de cimpanzeizare a consumatorului.El devine o leguma, aspirator de produse date de o societate de consum, care dorindu-i binele il neutralizeaza ca suflet, ca duh, ca spirit.Ultimele trei cuvinte tin sa devina elemente de muzeu si diorame in cartea vietii:omul cu suflet, omul aplecat spre duhul sau cel launtric, omul cu un spirit inalt dedicat lui.

Traim vremuri de dresaj accentuat in care cine se intreaba , rabdator, de cele sfinte sfarseste prin a nu mai gasi semeni pentru dialog.E bine, e rau !!